OpPensioen

 

Patrick

 

Dank u wel ..., en tot ziens!

 

Uitgever: Axa
Productgroep: Brandverzekering
Bron: De Tijd
Publicatie: 2019-04-24
Doelgroep publicatie: Partikulieren

Een tuin is tegenwoordig veel meer dan wat gras en plastic meubilair. Met een hippe loungeset, dure barbecue en eventueel een zwembad is die buitenplek vaak een verlengstuk van de woonkamer. Maar wat bij schade? Is een tuinverzekering dan nuttig?

De lente doet volop haar intrede en dat is het moment dat we massaal weer van onze tuin genieten. Steeds meer Vlamingen laten hun tuin aanleggen of gaan zelf aan de slag. Mooie plantsoenen en bomen, nieuwe tuinmeubels, een heuse buitenkeuken, vissen in de vijver of een zitmaaier om het gazon te maaien hebben vaak een flinke duit gekost of kregen een sterke emotionele waarde. Het is een verstandige keuze uw aanplantingen en inboedel buiten goed te beschermen. Tuinverzekeringen zijn dan ook aan een opmars bezig.

Dekt de klassieke brandpolis ook schade in mijn tuin?

‘Schade aan de tuin is in twee omstandigheden standaard verzekerd: als die veroorzaakt is door noodzakelijke reddingswerken, bijvoorbeeld een omgeploegd gazon door brandweervoertuigen, of door een omgevallen boom van de buren, voor zover u hun aansprakelijkheid hierbij kunt aantonen’, legt de woordvoerder van de sectorfederatie Assuralia, François de Clippele, uit.

‘In de algemene voorwaarden van de brandverzekering vallen onder de dekking meestal alle gebouwen. Ook tuinhuisjes, hobbyserres, zwembaden en afsluitingen. Een verzekering van de tuin hoort niet standaard tot de brandverzekering. U kunt uw brandverzekering wel uitbreiden met een dekking voor de tuin. Om discussies te vermijden is het goed die uitdrukkelijk te vermelden in de bijzondere voorwaarden van uw contract.’

Wat dekt een tuinverzekering?

‘Een tuinverzekering kan schade en verlies vergoeden die een gevolg zijn van natuurrampen zoals brand, bliksem, storm of overstroming én van diefstal. Het gaat dan om alles wat zich in de tuin bevindt: tuinmeubelen, waardevolle planten en bomen, de vijver en de vissen die erin zwemmen, barbecues, gereedschap, verlichting, kerst- of paasdecoratie, enzovoort’, zegt Bernard Defraene, productmanager brandverzekeringen bij AG Insurance. ‘Daarnaast komen we tussen in de herstelling van schade die uitgebroken vee of everzwijnen aanrichten aan uw bloemperk of gazon.’

‘Everzwijnen durven al eens een tuin om te woelen. In sommige streken waar veel everzwijnen voorkomen, zien we ook een grote stijging van het aantal polissen’, zegt Defraene.

De meeste tuin verzekeringen voorzien in een relatief laag plafond. Maak dus duidelijke afspraken.

Ook AXA dekt zowat alles wat zich op het terrein bevindt. ‘Dus ook sportterreinen en planten in potten’, vult woordvoerster Chloé Tillieux aan. Zwembaden behoren niet standaard tot een tuinverzekering, maar vragen een uitbreiding van de polis. ‘We komen wel tussen voor opblaasbare zwembaden of zwembaden in een buisstructuur die doorgaans alleen in de zomer in de tuin staan.’

Zowel bij AG Insuracence als AXA kan een tuin tot 5 hectare groot zijn. Een belendend bos of een weide dekken beide verzekeraars niet.

Wat kost een tuinverzekering?

Bij AG is het ‘Pack Tuin’ een uitbreiding op de klassieke brandverzekering. ‘De premie bedraagt 10 procent van de premie voor het gebouw. Doorgaans is de waarde van de tuin proportioneel met die van de woning. Rondom een villa ligt meestal een riante tuin, een arbeidershuisje beschikt meestal maar over een klein tuintje. Gemiddeld bedraagt de premie tussen 30 en 50 euro per jaar. We komen tussen tot 10 procent van de waarde van het gebouw voor schade aan de tuin, met een plafond van 30.000 euro. Het maximumbedrag voor alle losse voorwerpen samen bedraagt 5.500 euro’, zegt Defraene.

AXA kiest voor een systeem waarbij de klant zich laat verzekeren volgens zijn noden. ‘Een dekking tot 3.500 euro kost 14 euro per jaar, en 19 euro inclusief diefstal. Een dekking tot 50.000 euro kost 44 euro per jaar, en 49 euro inclusief diefstal. Hogere plafonds zijn mogelijk op vraag van de klant’, zegt Tillieux.

Voor wie is een tuinverzekering interessant?

Als u in een appartement met een klein balkon woont, heeft een tuinverzekering per definitie geen zin. Ook als uw tuin niet veel meer is dan een gazon waarop u af en toe een plastic tuinstoel plaatst, is de verzekering overbodig. De kans bestaat bovendien dat uw gewone brandpolis beperkte schade aan tuinmeubilair of de barbecue dekt.

‘Een tuinverzekering is wel interessant voor eigenaars en huurders die flink in hun tuin investeerden, bijvoorbeeld omdat ze een tuinarchitect inschakelden en dat bij schade opnieuw moeten doen. Let wel op, de meeste tuinverzekeringen voorzien in een relatief laag plafond. In alle omstandigheden komt het er dus op aan duidelijke afspraken te maken in de bijzondere voorwaarden’, voegt De Clippele eraan toe.